Lidem s Downovým syndromem se říká "ANDĚLÉ NA ZEMI". Já jsem při setkání s nimi měla pocit doteku laskavých hřejivých křídel... Lidé s Downovým syndromem jsou překrásně zvláštní bytosti

úterý 30. listopadu 2010

Jací jsou lidé s Downovým syndromem?

Každý člověk je jedinečnou originální osobností, která přináší něco nového tomuto světu a této společnosti a my bychom měli být vděční za vše nové a odlišné mezi námi. Vždyť je to právě odlišnost od ostatních lidí, co vytváří naši osobní identitu, naše „JÁ“, které by nemělo zdaleka takový význam, kdybychom byli všichni stejní. V  lidské společnosti není nic hloupějšího, než označovat „JÁ“ někoho jiného za horší, než je mé vlastní.

Líbí se mi známý výrok Heinricha Behra, který byl adresovaný rodičům dítěte s mentálním postižením: „Tvé dítě je jiné. Jiné ve svém duševním bohatství, jiné v rozvoji svých schopností, jiné ve vztazích k světu, jiné ve svém konání a počínání, jiné v běžných reakcích. Je jiné, ale ne horší.“

Lidé s Downovým syndromem dostali, kromě 21. chromozomu navíc, ještě mnoho dobrých, ale také horších vlastností a předpokladů. V tomto článku bych ráda zmínila ty krásné vlastnosti jejich osobnosti, stejně tak jako ty negativní, jak se na ně dívám já…

Mezi pozitivní povahové rysy těchto lidí, patří především veliká schopnost milovat. Tito lidé jsou přirozeně hodní, přátelští, tolerantní a empatičtí. Přátelství a blízký kontakt s těmito lidmi vnáší do života obrovskou dávku optimismu a radosti, protože jejich bezprostřednost, schopnost důvěřovat, mít rád a radovat se z maličkostí je neuvěřitelně nakažlivá.  Tito lidé jsou ve svých citech tak hlubocí a opravdoví, že jejich emocionální život by jim mělo mnoho „zdravých“ lidí závidět. Na jedné straně jsou přemýšliví, ale mohou být také slepě důvěřiví. Sami neznají zradu, pomluvy, nebo lži za účelem vlastního zisku, ale když se s takovýmto chováním setkají u člověka, kterého považují za přítele, jsou zklamaní, zranění a uražení stejně, jako každý jiný člověk. 
Tito lidé mají radost, když můžou udělat radost někomu jinému, nebo pomoci slabšímu. Tato jejich vlastnost podle mého názoru pramení i z toho, že sami ve svém životě pociťují, že jsou podceňováni, nedoceněni a často utlačováni a ponižováni v důsledku svého postižení a protože jsou velmi vnímaví a empatičtí, dokážou se vcítit do situace někoho jiného. 
Lidé s Downovým syndromem jsou často umělecky nadaní, mají rádi hudbu a mají skvělý smysl pro rytmus. Další jejich pozitivní stránkou je to, že jsou snaživí, mají skvělou napodobovací schopnost a neuráží se za kritiku, pokud cítí, že je oprávněná. Tito lidé se kvůli neúspěchu jen tak lehce nevzdávají, a přestože jim většina věcí trvá déle, svojí snahou a pozitivním přístupem jsou schopni velikých pokroků V tomto směru hraje také velikou roli to, že se nechají snadno namotivovat k práci, nadchnou se a mají radost z každé pochvaly nebo odměny.

Mezi jejich negativní vlastnosti patří v první řadě umíněnost, tvrdohlavost a snaha prosadit svůj názor za každou cenu. Převážně u dětí s touto diagnózou bývá v tomto směru složité dohodnout se, když je dítě tvrdohlavě přesvědčeno o své pravdě a odmítá přijmout cizí rozhodnutí.  Dospělí lidé s Downovým syndromem jsou často až pedanticky pořádní, striktně dbají na dodržování slibů a tkví na vyšších morálních hodnotách a pravidlech za každou cenu. Tato vlastnost by mohla být pozitivní, kdyby nežili ve společnosti, která jim v tomto ohledu přináší často spíše zklamání. Častým problémem, pramenícím ze změněné psychiky těchto lidí je, že mívají v dospívání nebo dospělosti sklony k předstírání různých zdravotních těžkostí a nemocí. Jelikož mají velmi dobrou napodobovací schopnost (všimněte si, že tato vlastnost byla zmíněna již výše jak klad, tady je ovšem spíše záporem) a často by se se svými hereckými výkony vyrovnali profesionálním hercům. Stává se, že obelžou i odborníky.

Ať je výčet pozitivních a negativních vlastností jakýkoliv, lidé s diagnózou Downův syndrom jsou v první řadě lidé, kteří dostali své povahy do vínku vzhledem k dědičnosti a výchově, proto bychom neměli všechny negativní projevy „svalovat“ na mentální postižení. Jsem ale přesvědčená o tom, že lidé s Downovým syndromem jsou vesměs velmi kvalitní hlubokomyslné čestné osobnosti s originálními a zajímavými názory.
Jsem přesvědčena o tom, že kdybychom měli v sobě všichni kousek z člověka s Downovým syndromem, možná bychom neznali teorii relativity, neměli bychom mobilní telefony a neuměli provádět robotické operace, ale zato by bylo mnohem méně válek, zločinů, rozvodů a smutku.


Jsem hrdá na své přátele s Downovým syndromem!!!























Přikládám zajímavou tabulku, kterou jsem našla v knize Diagnóza Downov syndróm, od paní Márie Šustrové, maminky dospělého muže s DS...
Mýty a skutečnosti o lidech s Downovým syndromem




Mýty

Skutečnost

Lidé s Downovým syndromem:

Lidé s Downovým syndromem:

  • Jsou agresivní a nepřizpůsobiví

  • Mají výbornou schopnost napodobování a učení

  • Nejsou schopní se učit

  • Učí se pomaleji

  • Jsou nevzdělavatelní

  • Všichni jsou vzdělavatelní

  • Musí vyrůstat v ústavní péči

  • Nejlepší je pro ně domácí prostředí

  • Jsou předmětem charity

  • Mají stejná práva jako kdokoliv jiný

  • Jsou pacienti

  • Jsou občané, popřípadě klienti

  • Rozhodují za ně odborníci

  • Rozhodují sami za sebe

  • Mají mnoho nedostatků

  • Mají právo na odstraňování bariér

  • Jsou závislí a neschopní pracovat

  • Na základě individuálních schopností jsou zaměstnavatelní

  • Potřebují stálou podporu společnosti ve formě finančních dotací

  • Potřebují individuální podporu v oblasti vydělávání a zaměstnávání

  • Potřebují segregované vzdělávání, zaměstnávání i ostatní oblasti života

  • Potřebují se zapojit do hlavního proudu vzdělávání a zaměstnávání

           

1 komentář:

  1. velmi pekny clanok..a som rada, ze niekto to takto vnima aj prezentuje, kedze sa ma tato tema svojim sposobom dotyka :)

    OdpovědětVymazat